Lovasíjászat

Manapság a lovaglás – talán részben a My Little Pony, Barbie és egyéb kultúra megsemmisítő sorozatoknak köszönhetően – sajnálatos módon szinte teljesen el-lányosodott. A komoly lovassport kevésbé, de a lovardába vágyó és járó gyerekek 95%-a lány. Ezért kapva kaptam az alkalmon, amikor 5 éves ikerfiaim Kassai Lajos film plakátjára mutatva azt mondták: „Mi ezt akarjuk csinálni!” Azóta komolyan gyakorolnak, Kassai Lajos tanítványai foglalkoznak velük. A lovas íjászaton keresztül szeretnénk megmutatni a hozzánk a hozzánk látogató fiúknak, hogy a lovaglás nemcsak lányos hobby. Nálunk kipróbálhatják az ősi magyar küzdő sportokat, a lovas íjászat mellett a barantát, mely vívást, botozást, ostorforgatást és taktikai küzdelmet is magában foglal.

Lovastúrák

A ló tempójához mért haladás, a természet közvetlen, autó nélküli felfedezése a városok zajához szokott ember számára felejthetetlen élményt nyújt. A napszakok váltakozása, az állatok szabad életterükben való megjelenése, az éjjeli állatok felfedezése mind-mind olyan élmény, melyet mindennapjainkban sajnos elfelejtettünk. Mivel a ló is a természet része, hátán ülve a nyitott megfigyelő olyan állati találkozásokra tehet szert, melyekre sem autóval, sem gyalog nem nyílna alkalma.
Az Alma Tanya fekvése és izlandi lovaink tulajdonságai kiválóan alkalmasak akár hosszabb, akár rövidebb lovas túrák kivitelezésére. A környék több száz hektáron teljesen autóforgalom- és útmentes. Lovas túráink során a nem lovagló családtagok és kísérők lovas kocsin tudnak a csodálatos élményben reszt venni.
Csillagtúraink kiinduló- és érkező pontja az Alma Tanya, ahonnan egész napos túrákat lehet tenni a környező természetvédelmi területekre. Többnapos túráink mind nomád, mind szálláshelyes éjszakákkal is kivitelezhetőek. Lovaink több éve megszokták a szabadban töltött napok sokaságát, nem zavarja őket sem a csomagszállítás, sem az idegen környezet.

Lovas-élmény-pedagógia és terápia

Sajátos nevelési igényű vendégeinket nálunk a Természet Gondoskodása fogadja. A gyerekprogramok felhasználjak az élménypedagógia kültéri tárházat: gyógyító lovagolás, állat-ember interakciók, kalandtúrák, bátorságteszt, csapatjátékok, íjászat és barkácsolás természetes anyagokkal vagy nyomolvasás mind szerepelnek a programban. A gyerekeknek szervezett programok egy része családosan, egy része a felnőtt programokkal párhuzamosan valósul meg.
A Green Care filozófia szerint a természet a önmagában is gyógyító-terápiás hatású, mely szakemberek segítségével még tovább mélyíthető. Egyéni és csoportos beszélgetések, közös reflexió segítsévél a természetben szerzett tapasztalatok rávilágítanak saját személyiségünk és kommunikációnk erősségeire és gyengeségeire. A mediális eszközöket is felhasználó reflexió az újonnan szerzett jártasságokat átülteti a mindennapi életbe.

Családi napok

Családi élménypedagógiai hétvégéinken kitárjuk kapuinkat az ereklődők és a kikapcsolódásra vágyó családok előtt. Minden kedves érdeklődő betekintést nyerhet a farm életébe, megismerkedhet az állatainkkal. Aki szeretné, kipróbálhatja a lovaglástól kezdve az íjászaton át a csatakereszt vagy dárda dobálásig az összes sportágat, amelyet művelünk. Végig simogathatják az összes állatot, kipróbálhatják a fejést, megkóstolhatják a kecsketejet.
A Care Farmok szellemiségében tanyánk mindenkit vár, gyerektől a szeniorig, egészségestől a fogyatékkal előkig, szegénytől a gazdagig.

A kikapcsolódás mellett a tapasztalat- és eszmecsere, a gondok és lehetőségek megosztása, a további szakmai programok és táborok tervezése is teret kap. Előre bejelentett igény esetén külön foglalkozásokat nyújtunk a gyerekek és a felnőttek részére, így téve lehetővé a szülők feltöltődését. A felnőtteket tréningeken keresztül erősítjük meg a napi kihívások sikeres és humoros kezelése érdekében. Szakmai előadásokon és beszélgetéseken a sajátos nevelési igényű gyerekekkel töltött mindennapok szépségeiről és nehézségeiről beszélgetünk, óvodai, iskolai beilleszkedési problémákról, az alternatív iskolák programjairól valamint az otthon tanulás lehetőségeiről cserélünk tapasztalatokat.

Táboraink

Lovas élménypedagógiai táboraink a nyári szünetben hétfőtől péntekig tartanak. Az Alma Tanyán, Budapesttől egy órányi utazásra a nálunk üdülő gyerekek, családok egy teljesen új világba csöppennek bele, ahol a fárasztó iskolaév, a napi rutin és rohanás percek alatt a régmúlttá válnak. Nem egyszerű lovas tábort szervezünk, hanem olyan természetélményt és életfilozófiát közvetítünk, melyet a városban felnövő gyerekek ma már nem kapnak meg. Sokkal többről van nálunk szó, minthogy napi kétszer ülj fel a lóra, és gyerünk! A programok az élménypedagógia módszertanára alapoznak: lovaglás, állat-ember kommunikáció, kalandtúrák, bátorságteszt, csapatjátékok, íjászat és barkácsolás szerepelnek a programban. Lovak mellett kutyák, cica, nyulak, tyúkok, kacsák és bárányok teszik teljessé a farmot. Az állatok gondozásában való részvétel betekintést nyújt a vidéki élet, a szoros természetkapcsolat nyújtotta örömökbe. Természetismereti túrák, tájékozódási versenyek, növény-és állatismeret kerekítik ki a programot. Szerepjátékok, hagyományos mesterségek kipróbálása, választhatóan német és angol nyelvi foglalkozások anyanyelvi tanárokkal szintén a tábor szerves részei.
Igény szerint nemcsak gyerekeket, de családokat is szívesen látunk. Emellett nálunk nem probléma az SNI, mert felfogásunk szerint minden gyerek sajátos nevelési igényű, hiszen nincs két egyforma gyermek!

Születésnapok

Az Alma Tanyán egyedi és felejthetetlen születésnapoknak adunk helyet. (Szinte) minden program-kérést tudunk teljesíteni, amit a szabadtéri élménypedagógia nyújtani tud. Kisebb-nagyobb vendégeinket lovas kocsival is fel tudjuk hozni a tanyára. Kincskeresés, kalandtúra, nyomolvasás, tematikus múzeumpodagógiai foglalkozások kötik le az ünneplőket. Zsebi kalandparkunk végtelen számú variációban felépíthető, mindig ujabb kihívásokat nyújtva. A legnagyobb probléma általában akkor jelentkezik, amikor el kell menni…

Zsebi kalandpark

Kalandparkunk egy mászókákból, csúszdákból és hintákból végtelen variációban felépíthető mobil játszóház. Ha születésnapodat különlegessé szeretnéd tenni, játszóházunkat fel tudjuk állítani itt a tanyán, vagy akár Nálad otthon, a kért helyszínen. Csecsemőkortól alsós korig órákon át játszanak a gyerekek a kalandparkban. A felállításon kívül a játékok levezetését és biztonságos használatát mi felügyeljük.