Szállás - Jurta

Az Alma tanya Mátra lábánál, Gyöngyössolymos külterületén fekszik. Mint egy óriási teraszról, úgy gyönyörködhetünk a fennsíkról a Mátra bérceiben. Kékestető, Galyatető, Sástói kilátó és számtalan hegycsúcs látványa ejti ámulatba a körültekintőt. Egyetlen autók által járt út átkelése nélkül lehet több száz hektár területen lovagolni, túrázni, kerékpározni. A gyerekek veszélyek nélkül olyan szabadon fedezhetik fel a természetet, melyet nagyapáink-nagyanyáink élvezhettek utoljára. Számtalan védett és ritka madár- és hüllőfaj, őzek, szarvasok, muflonok, nyulak, rókák, fácánok, baglyok közvetlen megfigyelésére nyílik alkalom saját közegeikben.

Jurta-szállás
Szálló vendégeink a magyar kultúra ősi szálláshelyén, jurtánkban tölthetnek el egy vagy több éjszakát. A 8 m átmérőjű jurta nagyon tágas, összesen 48 nm alapterületű. Duplán hőszigetelt, télen is fűthető. Világosságot nyújt az üveges ajtó és a tündök mellett két ablak is. Egy francia ágy mellet matracok és állatbőrök szolgálnak éjszakai fekhelyül. A látogatók megtapasztalhatják, hogyan éltek és pihentek őseink, milyen a jurta illata, klímája, atmoszférája, hangulata. A tündök, mint azt neve is jelzi, átengedi az égbolt és a hold tündöklését, álmunkban is elkísér. Egy fix házzal ellentétben a jurta magába engedi az éjszaka hangjait, az állatoktól a szél duruzsulásáig, netán dörömböléséig éjszaka is a kozmosz része maradunk.

Táborhely

Jurtánk sokszínű feladatokat lát el nálunk: Kényelmesen elfér benne egy családtól egy fél osztályig, valamint rendezvényeket is tartunk benne. Szülinaptól világjáró autók találkozóján át, jóga foglalkozásokig jurtánk sok mindennek adott már különleges otthont. Hűvösebb idő esetén Zsebi Kalandparkunk is a jurtában üzemel, itt tudják magukat kitombolni a hozzánk érkező gyerekek. Ifjú lovasaink is a jurtában melegítenek be edzés előtt, egyebek mellett itt gyakorolhatják falovunkról a „hirtelen kényszerleszállás” fortélyait.
Jurtákról általában és a jurta-etikett alapjai:
A jurta mellett további sátrak elhelyezésével min. 30 fős táborozó csoportokat, osztályokat tudunk fogadni.