Élménypedagógia.com

élménypedagógia

Otthon tanuló csoport felkészítés

A home schooling, magyarul otthon tanulás már Magyarországon is egyre nagyon népszerűségnek örvend. Sok szülő vagy nem tudja, vagy nem is szeretné a hagyományos, poroszos szellemű iskolába járatni gyermekét. A gyerek-iskola-szülő háromszögben több konfliktus is felmerülhet: Vagy az adott iskola nem tolerálja a gyerek viselkedését, mert az kilóg a sorból, esetleg agresszív, nem integrálható egy hagyományos, nagy létszámú, frontális oktatást gyakorló osztályba. Ennek lehet az oka, hogy vagy túl intelligens, vagy túl mozgékony, vagy csak későn érő típus… Ilyenkor lépnek életbe a címkézési folyamatok, kimondják a gyerekre, hogy SNI, ADHD, MBTN stb. Másik esetben a gyerek még csak megbékélne sorsával, de a szülő fájdalmas szívvel nézi, ahogy az egykori izgő-mozgó, minden iránt érdeklődő, táncoló, rajzoló gyermeke lassan beletörődik a környezete elvárásaiba, nem rajzol többé kék lovat, csak barnát, sőt, egyáltalán nem rajzol, mert már megtudta, hogy nem is tud, inkább magolja a betűket, mert megfélemlítették, hogy bekerül a felzárkóztató csoportba…

Ilyenkor kezdenek el az érintett szülők keresgélni, alternatívákat keresni. Az egyik lehetőség egy drága magániskola látogatása, a másik pedig az otthontanulás. Magyarországon már számos otthon tanuló diák van, egyesek csoportokat is alkotnak, hogy meglegyenek a gyerekek szükséges szocializációs élményei.

A Búbos Banka tanyán mi is egy ilyen otthon tanuló csoportot szeretnénk létrehozni. Több gyermekkel is gyakoroltuk mar hosszab-rövidebb időszak alatt az otthontanulás csínját-bínját. Nem mindig egyszerű, mert egy mozgékony gyerek (főleg szép időben) nem szívesen ül le önként tanulni. De összességében megéri, mert sokkal kevesebb fegyelmezéssel, kevesebb fáradtsággal sokkal jobb tanulási eredményeket lehet elérni: A tapasztalati tanulás módszerét használva nemcsak a rövid távú memóriát igyekszünk megtömni, hanem életre szóló, megtapasztalt tudást és készségeket. Segít ebben a montessori pedagógia és a természeti pedagógia végtelen tárháza is.

Saját gyermekeink otthon tanulása, pedagógusi tapasztalataink, valamint a közeli igen kooperatív általános iskola minden feltételt megteremt az otthon tanuláshoz.

Erdei iskola

Az Erdei Iskola, az Égig Érő Tanterem ma már igazi fogalom Magyarországon. A tapasztalat alapú tanulás egyik legfontosabb tanítómestere és egyben szemléltető eszköze maga a természet: A Természet képes nekünk szavak nélkül átadni a világ és a Teremtés szépségének, végtelenségnek és a mi saját emberi végességünk tapasztalatát. A természetben eltöltött pár nap többet tud tanítani a világról, mint több százezer szó a tanteremben. Az elemek uralma, a hideg, a meleg, a szél és napsütés, az éhség, szomjúság, fáradtság után a tábortűz melege, a forrásvíz üdesége, a hajlék oltalma mind olyan élmény, melyet ma a gyerekek és fiatalok többsége legfeljebb filmről ismer. „The Mountains speak for themselves” – ez az angolszász élménypedagógia egyik alapköve. A természet értékeinek megismerése és csodálat után saját életünket, környezetünket, szokásainkat is más színben látjuk. Csak akkor lehet a jövő generációját rábírni a természet megóvására, ha először megismerik, mit is veszítenek el.

A Búbos Banka Tanya kiválóan alkalmas hosszabb-rövidebb természeti oktatások megtartására. Várjuk azon osztályok, csoportok jelentkezését, akik szeretnék megismerni hazájuk természeti adottságait, értékeit, mielőtt azok megsemmisülnének.

Szakmai tanácsadás

Tapasztalatainkkal szeretnénk segítséget nyújtani szülőknek, pedagógusoknak, más területű szakértőknek is. Szakmai hétvégéken és nyári táborokban továbbképzéseket szervezünk az élménypedagógia, a tapasztalat alapú oktatás, a montessori pedagógia, az integráció és az SNI/ADHD témakörökben. Szeretnénk minél szélesebb körben terjeszteni a gondolatot, hogy gyerekeket nem megbélyegezni, megcímkézni kell, hanem minden gyerek speciális nevelési igénnyel jön a világra. Várjuk azon szülőket, akik sorstársaikkal együtt szeretnék megtalálni azt a személyre szabott utat, mely az ő családjuknak, gyermeküknek megfelelő. Hiszünk abban, hogy nincsenek sablon-megoldások, ami az egyik családnak „bejön”, az a másiknak nem. De mindenképpen segít, ha senki sincs egyedül, meg lehet osztani a gondokat és örömöket egy megértő körben, ahol nem a szülőket hibáztatják a gyerekek (esetlegesen feltűnő) viselkedéséért.

Nálatok laknak-e állatok?

„Anyu, mikor kapok kutyát? És krokodilt? Kengurut?” – Kivétel minden gyerek vágyik egy háziállatra, de a legtöbbnek sosem válik valóra élete legnagyobb álma. Én 14 éves voltam, mikor végre megkaptam a hőn vágyott kutyát, amire azóta ácsingóztam, hogy az eszemet tudtam. Sajnos ma Magyarországon a lakosság többsége városokban lakik, ahol nem lehet állatbarát körülményeknek megfelelően állatokat tartani. Sokakat visszatart a szűkösség, a napi ellátásra szükséges idő hiánya, az okozott kosz és szennyezés, állatszőr, bűz, esetleges allergia attól, hogy valóra váltsa gyermeke legnagyobb álmát.

Semmilyen játék vagy elektromos berendezés nem tudja pótolni a háziállat melegségét, tapintását, puhaságát, az ellátásával járó tapasztalatokat, a felelősség kialakulásának szükségességét. Pedig számtalan tudományos kísérlet bizonyítja, hogy a legerősebben befolyásoló faktor, hogy egy gyermek boldognak érzi-e magát gyerekkorában, nem az anyagi háttérben, nem a lakóhelyen, de még csak nem is a családi körülményekben keresendő, hanem hogy volt-e állata, vagy sem.